Om Tina Margareta Nilssen

Tina Margareta Nilssen (f. 1977)  er selv klassisk pianist av yrke, men har en rekke tilleggsutdannelser innen fysiske og mentale fag for å forstå hvordan kroppen og psyken fungerer mens vi spiller og synger. Hennes drivkraft har vært å avdekke hva som finnes av konkret kunnskap som kan hjelpe musikere til å virkelig vite hva som skal til for å få en optimal og personlig spillemåte som fører til et genuint kunstnerisk uttrykk. Å bygge en bro mellom nyeste vitenskap innen kropp, psyke og hjerne, og overføre dette til å gi enkle redskaper som musikere kan vokse på maksimalt.

Tina har undervist flere tusen musikere fra 20 forskjellige land, og har gjennom denne erfaringen sett hvor det finnes felles svar for alle, og hvor det individuelle må få rom og plass. Alle musikere er unike, og alle liv bærer sin egen historie som kan prege kroppen og musikerlivet. Samtidig finnes det enkelte spilleregler der kroppen enten gjør det som er naturlig, eller noe som er på tvers av seg selv. Å få kunnskap om disse tingene har gitt mange musikere svar på utfordringer og nye muligheter til vekst.

 

Timani

Tina Margareta Nilssen er skaperen av Timani, og har med dette implementert kunnskap fra tradisjonelle og spesifikke skoler innen kropp og psyke. Navnet Timani kom som en konsekvens av at kombinasjonen av kunnskap er unik, og trengte et eget navn for at folk skulle vite hva de kunne forvente i undervisning i Timani og av en Timanilærer. Sammensetningen av kunnskap som ligger til grunn i Timani består av formelle utdannelser innen fysiske og mentale fag, som Muskelterapeut fra Axelsons Body Work School i Oslo og Kinetic Control practitioner fra UK. I tillegg til at Tina har fått årelang, grundig opplæring i Görtzmetoden av Heide Görtz (Berlin) som baserer seg på bevegelseslære for pianister. I tillegg til psykomotorisk utvikling av Gabor Dalnoki (Oslo). Noen av øvelsene i Timani kommer direkte fra disse kildene, og gjerne med en Timani – vri på toppen, der overføringen til det anatomiske, vitenskapelige og musiker-relevante blir vektlagt. Hovedvekten av øvelser i Timani er utviklet av Tina selv, eller hentet fra tradisjonelle øvelser som blir undervist med mer spesifikke instruksjoner, som er relevant for musikere og implementeringen i det musikalske.

Tina har siden oktober 2013 drevet sin egen private sertifisering i Timani for musikere ved Institutt for musikerhelse og bevegelse i Oslo. Her godt over 100 musikere enten ferdige Timanilærere allerede, eller under utdanning i den 3-årige sertifiseringen. De som utdanner seg i Timani er profesjonelle musikere, universitetslektorer, musikkpedagoger og musikkstudenter fra 15 forskjellige land. I tillegg underviser Tina solister, dirigenter og orkestermusikere i inn – og utland, lærere og studenter ved universiteter, talentutviklingsprogrammer og videregående skoler i tillegg til å gi kurs for lærere ved kulturskoler rundt omkring i Norge. Hun har i flere år undervist jevnlig både fysiologi og utøverpsykologi ved NTNU- Institutt for Musikk (Bachelor og Master), mental trening og Timani ved Operahøgskolen i Oslo (KHiO – Bachelor og Master), arbeidsfysiologi ved UiT – Institutt for Musikk, arbeidsfysiologi ved Barratt Due Musikkinstitutt (obligatorisk og valgfag) samt holdt seminarer ved UiA – Institutt for Musikk, UiS – Institutt for Musikk og for tiden underviser Tina valgfag Timani ved Norges Musikkhøgskole og Musikakademie Basel. I tillegg har hun har årlige prosjekter ved Centre for Excellence in Music Performance Education med både studenter og lærere fra Norges Musikkhøgskole.

 

Pianist

Som klassisk pianist har Tina i 2017 utgitt en solo-innspilling med musikk av Beethoven, Grieg og Lund. I tillegg har hun utgitt tre innspillinger med Dena Piano Duo i årene 2007-2013 på plateselskapet 2L som har mottatt strålende kritikker over hele verden. Hennes konsertvirksomhet inkluderer solo – og duokonserter i de fleste europeiske land og i USA. Tina tok sin Mastergrad ved Norges Musikkhøgskole (Prof. Jens Harald Bratlie) og Universität der Künste, Berlin (Prof. Heide Görtz) og Bachelorgrad fra NTNU-Institutt for Musikk (Jørgen Larsen) og Barratt Due Musikkinstitutt (Prof. Jiri Hlinka). Du kan lese mer om Tina som pianist her.

 

Andre utdannelser og kurs

Tina har blant annet også følgende kurs og utdannelser som ligger til grunn for Timani: Massasje Terapeut (Axelsons Body Work School), Virya Yogalærer (Nordiska Yogainstitut), Mind Detox Practitioner (MDM Academy), Psykomotorisk behandling (Dalnoki), spesialisering i bevegelseslære for pianister (Universität der Künste, Berlin under Prof. Heide Görtz), deltakelse på kurs i biomekanikk for naturlig bevegelse (Katy Bowman), Kinetic Control sertifisering (The Movement Performance Solution), Brainspotting Phase 1, 2, 3 og Master Class (David Grand) og coach.

 

Nyheter fra Tina

Du kan bli med i Tinas online-medlemskap ved å trykke her. Det kommer også en bok som skal utgis på Musikkforlaget. Den tar litt tid å skrive, men den er på vei!